Богослужіння у неділю 27-му після П'ятидесятниці
02 грудня 2018
Опублікував диякон Михаїл Омельян
Dsc 5844

2 грудня 2018 року, у неділю 27-му після П’ятидесятниці, Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет звершив Божественну літургію у Володимирському кафедральному соборі міста Києва.

Напередодні, у суботу ввечері, Предстоятель Київського Патріархату відслужив у соборі Всенічне бдіння. Його Святості співслужили настоятель храму протоієрей Борис Табачек та соборне духовенство.

За богослужінням Предстоятель звернувся до парафіян зі словом проповіді на тему євангельського читання:

"В ім’я Отця і Сина, і Святого Духа.

Дорогі браття і сестри!

В сьогоднішньому Євангельському читанні Господь знову повертається до ставлення до багатства. Ви чули притчу про багача і Лазаря, а тепер притча про іншого багача. Чому Ісус Христос звертає увагу на багатство? Тому що від нього залежить ставлення до земних благ і до небесних благ. І переважна більшість людей обирають не вічні, небесні блага, а обирають – земні. І тому йдуть не правильним шляхом.

Ось і сьогоднішній багач, про якого говорить Господь, зібрав великий врожай і не знав, що з ним робити, бо так багато було хліба.  І він сказав: «Зруйную старі житниці і побудую нові, інші, зберу врожай і скажу душі: «Душе, їж пий і веселись». А тепер звернемо увагу на іншого багача – Патріарха Авраама, той теж був дуже багатою людиною, але що він зі своїм багатством чинив як цей: їж, пий і веселись? Авраам використовував своє багатство на людей бідних і подорожніх і він виходив навіть на дорогу, і шукав людей, яким треба допомогти. Є різниця між цими двома багатими? Один багатий і другий багатий, один каже: «Їж, пий і веселись», бо на багато років зібрав багатства, а другий багатий – шукає бідних, щоб роздати і нагодувати інших. А буває ще багаті, які не тільки веселяться і радіють від багатства або роздають як Авраам, а страждають – ось як Іов, був багатий і був такий  же милосердний як Авраам, але Авраам не страждав, а Іов ще в додаток страждав і як страждав? Лежав на смітнику хворий проказою, всі його цуралися і навіть дружина і та спокушала його і казала: «Похули Бога і помри, щоб ти не страждав», а цей праведник каже: «Хіба ми від Бога повинні приймати тільки добре? А якщо зле, то відрікатися від Бога?» І тоді сказав ці слова: «Нехай буде ім’я Господнє благословенне від нині і до віку».

І що ж Господь говорить як ми повинні ставитися до багатства, про що ми повинні турбуватися? Він каже, що ви повинні багатіти в Бога. Що значить багатіти в Бога? Не кожна людина може зрозуміти як можна багатіти в Бога. А це значить, що треба очистити свою душу так від гріха, щоб в твою душу вселився Бог і ти був багатий Богом, благодаттю Божою. Якщо говорити зрозумілішою мовою, то треба багатіти благодаттю Святого Духа. А для того, щоб благодать Святого Духа ввійшла в душу, в серце – треба, щоб серце і душа були чистими, очистити від гріха. І тоді, коли серце і душа будуть чистими, то в такий храм вселиться благодать Святого Духа. А коли буде благодать Святого Духа, то який наслідок цього? А наслідок такий – наступає в душі мир, такий мир, що здається нема нічого кращого на світі як це відчуття миру в душі – це є багатство. І не тільки мир, а вселяється любов, хочеться любити кожну людину і допомагати кожній як робив Авраам. Чому він виходив на дорогу і збирав подорожніх  і убогих? А тому що він був багатий цією благодаттю і вона спонукала його робити це. І не тільки любов, а коли благодать вселяється в людину, то вона стає богом. Яким богом? Богом по благодаті. Звідкіля видно, що ця людина бог по благодаті? А із того, що вона звершує чудеса. Не молиться: «Господи зроби те і те», а сама своєю волею звершує чудеса, але сказано бог по благодаті, то це значить не людина сама звершує чудо, а благодать, яка знаходиться в душі. Але людина, яка має цю благодать, то володіє нею як своєю. І тому хоче звершити чудо і звершує, а звершує не тому що хоче, а тому що благодать штовхає зробити добро людині. Це і означає багатіти у Бозі. І ось ви порівняйте людину, яка має мир, любов, благодать, звершує чудеса з багатою людиною, яка має і гроші, і землі, маєтки, все, що є на землі, – має, а в душі – злоба, ненависть. То хто із них щасливий: той хто має ці багатства і злий, чи той, хто не має багатство, а має Бога в душі, благодать Святого Духа? Звичайно, той хто має в душі Бога, тому Господь і сказав, що в Бога багатійте. І ми повинні теж прямувати до цього. Але для того, щоб Бог був в душі, то треба очистити себе від гріха, а очистити значить покаятися, любити, звершувати добрі діла і тоді Господь буде з нами. Йому слава на віки віків" – сказав Патріарх Філарет.

Наприкінці богослужіння Патріарх Філарет очолив молебень до Пресвятої Богородиці перед Її чудотворною іконою "Несподівана Радість", під час якого виголосив молитву за утворення в Україні єдиної Помісної Православної Церкви.

Цього ж дня, за вечірнім богослужінням, Святійший Патріарх Філарет у співслужінні духовенства кафедрального собору читав акафіст Покрову Божої Матері.

 

 

Церква.info

B1 2ea431fc043b86080bdadb15edec723d4942013b7cf40c2dd0574cd45f0dc001
B2 788316bf3690e18b26de7499a256808036321480d764decee21355b38eed5f8d
B3 aca999ee49f750f3b9bf83748547d1da859a37d673b52fe27f80beddaef9ee78

Дякуємо! Тепер ви підписані на наші новини