Богослужіння у неділю шосту після П’ятидесятниці
08 липня 2018
Опублікував Костянтин Москалюк
Dsc 6585

8 липня 2018 року, у неділю шосту після П’ятидесятниці, Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет звершив Божественну літургію у Володимирському кафедральному соборі столиці.

Його Святості співслужив митрополит Білгородський і Обоянський Іоасаф та духовенство собору.

За Божественною літургією Патріарх звернувся до присутніх зі словами проповіді: 
"В ім’я Отця і Сина, і Святого Духа. Дорогі браття і сестри! Сьогоднішнє Євангельське читання вчить нас тому, що Господь Ісус Христос зціляє хвороби не тільки тих, хто самі до Нього звертаються з вірою, а зціляє і тих, за кого з вірою й молитвою звертаються інші. Це дає нам підставу молитися за наших ближніх, які може і не мають такої віри, але по вірі нашій Господь зціляє хвороби, виліковує і визволяє їх від усіляких бід.

Крім того, сьогоднішнє Євангельське читання також вчить нас, що людина страждає за гріхи. Тому Христос і сказав розслабленому, що прощаються тобі гріхи, бо за гріхи ти страждав. Але по вірі тих, які принесли тебе, ти зціляєшся. Те що Христос сказав, що прощаються тобі гріхи, викликало у книжників і фарисеїв обурення. Вони думають, що хто ти такий, що прощаєш гріхи, бо прощати гріхи може один тільки Бог? А оскільки вони не вірили, що Ісус Христос є Сином Божим, тобто Богом, тому вони і обурилися. Гріхи дійсно прощає Бог, а не людина. А як же священик, чи єпископ відпускає гріхи? Відпускає гріхи не священик і не єпископ, а Бог. Священик і єпископ є тільки свідок.

Ви скажете, а як же Христос дав владу апостолам відпускати гріхи, як же це поєднати? Поєднується це просто. Бог через апостолів, через єпископів і через священиків відпускає, а вони є тільки свідками цього. Тому священик після сповіді говорить слова "я тільки свідок".  Але свідок чого? Вашого покаяння. І священик відпускає гріхи в Дусі Святому. А що це значить? Це значить, що коли його дії співпадають з діями Святого Духа, то тоді відпускається, а коли священик карає того чи іншого грішника як помсту за свою образу, то його дії не мають ніякого значення, адже такі дії відбуваються не в Дусі Святому і він як людина влади відпускати гріхи не має. Як людина не має, тому що відпускає гріхи один тільки Бог. А священик відпускає в Дусі Святому, якщо людина кається. Висновок із сьогоднішнього Євангельського читання варто взяти такий, що потрібно молитися за людей та мати віру і за нашою вірою Господь допоможе і тим, які не моляться."

Наприкінці богослужіння Предстоятель Церкви очолив молебень до Пресвятої Богородиці перед Її чудотворною іконою "Несподівана Радість", під час якого виголосив молитву за утворення в Україні єдиної Помісної Православної Церкви.

 

Церква.info

 

B1 2ea431fc043b86080bdadb15edec723d4942013b7cf40c2dd0574cd45f0dc001
B2 788316bf3690e18b26de7499a256808036321480d764decee21355b38eed5f8d
B3 aca999ee49f750f3b9bf83748547d1da859a37d673b52fe27f80beddaef9ee78

Дякуємо! Тепер ви підписані на наші новини