Богослужіння в неділю Хрестопоклонну
19 березня
Опублікував Костянтин Москалюк
Dsc 0446
19 березня 2017 року, в 3-тю, Хрестопоклонну неділю Великого посту, Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет у співслужінні соборного духовенства звершив Божественну літургію святителя Василія Великого у Володимирському кафедральному соборі міста Києва

Напередодні ввечері, 18 березня, Його Святість відслужив Всенічне бдіння з чином винесення Хреста Господнього.

Патріарху співслужили настоятель собору протоієрей Борис Табачек та духовенство храму.

Після великого славослів'я, під спів «Святий Боже…», Предстоятель Київського Патріархату звершив чин винесення Чесного і Животворчого Хреста Господнього. Хрест, як знамено перемоги Спасителя над смертю, було покладено посередині храму для поклоніння віруючих. Тут святиня перебуватиме до п'ятниці четвертої седмиці Великого посту. Далі, за чинопослідуванням богослужіння, Святійший Владика помазав присутніх освяченим єлеєм.

 

 

У неділю зранку, за Божественною літургією, Патріарх Філарет звернувся до вірян зі словом проповіді, розкривши зміст того, що звершив для нас Спаситель.

«Дорогі Браття і сестри, в третю неділю Великого посту Церква виносить на середину храму Хрест Господній для того, щоб ще раз нагадати нам, що Син Божий визволив нас від гріха і від смерті через страждання на хресті, смерть і Воскресіння. Страждання і смерть є наслідком гріха. Гріх увійшов в людський рід через гріх Адама і ніхто із нас людей, які походять від Адама, визволитися від гріха і від смерті не може. Людині це не під силу. Так само не можуть визволити від гріха і від смерті й ангели. І тому треба було самому Богу, Сину Божому, стати людиною, прийняти нашу природу через народження від Пресвятої Діви Марії та перетерпіти всі наслідки гріха. Ісус Христос був безгрішний, а якщо Він безгрішний, то чому він страждав, адже той хто не звершив гріха, той не повинен страждати і хто не згрішив, той не повинен помирати? Ісус Христос не згрішив, а чому ж Він страждав, не згрішив, а чому помер? А тому, що добровільно взяв на себе наслідки нашого гріха. І тому ми часто повторюємо слова, що Господь взяв на себе гріхи світу, тобто всі наслідки гріха, і на хресті переміг гріх, тому що перетерпів ці страждання» – сказав Святійший Владика.

«Але в чому була перемога Ісуса Христа, бо на хрестах же страждали і два розбійника, а вони своїми стражданнями могли перемогти гріх? Ні! А чому ні? А тому що вони страждали за свої гріхи, а Христос страждав будучи безгрішним. Він перетерпів ці страждання і коли ганьбили Його, то Він не відповідав тим же, як часто буває з нами – нас ганьблять, а ми відповідаємо тим самим. А Господь страждаючи терпів ганьбу, бо над ним насміхалися і кричали – «Якщо ти Син Божий зійди з хреста і ми у віруємо, що ти Син Божий». А яка відповідь була Христа? Відповідь така: «Отче, прости їм, бо вони не знають що вони роблять». Правду сказав, що не знають, що вони роблять. Правду, бо вони не розуміли, що розпинають Бога. Таким чином Господь переміг гріх, через те, що перетерпів ці страждання. А якби Христос не помер, бо Він не згрішив і не повинен помирати, Він міг не помирати, то не Воскрес би і смерть продовжувала б царювати над родом людським. Але Він добровільно помер для того, щоб перемогти смерть. Таким чином Господь переміг в людській природі гріх та переміг смерть. І Господь дає нам час, щоб ми те, що звершив Христос засвоїли, тобто зробили своїм»  – додав Патріарх.

Завершилося ранкове богослужіння поклонінням Хресту Господньому, розміщеному посередині храму.

У неділю ввечері Предстоятель Київського Патріархату звершив Акафіст Страстям Христовим.

 

 

 

B1 2ea431fc043b86080bdadb15edec723d4942013b7cf40c2dd0574cd45f0dc001
B2 788316bf3690e18b26de7499a256808036321480d764decee21355b38eed5f8d
B3 aca999ee49f750f3b9bf83748547d1da859a37d673b52fe27f80beddaef9ee78

Дякуємо! Тепер ви підписані на наші новини