Патріарх Філарет: Той, хто має любов - буде мати вічне блаженне життя
04 березня 2019
Опублікував протоієрей Олександр Шмуригін
Dsc 2262

3 березня 2019 року, у неділю м’ясопусну, про Страшний суд, Святійший Патріарх Філарет звершив Божественну літургію у Володимирському кафедральному соборі м. Києва.

Напередодні, 2 березня ввечері, Святійший владика відслужив у соборі Всенічне бдіння. 

Його Святості співслужили настоятель храму протоієрей Борис Табачек та духовенство собору.

За Божественною літургією, у своїй проповіді на тему євангельського читання про Страшний суд, Патріарх наголосив на тому, щоб у нас не було жодного сумніву, що Суд Божий буде. Істина полягає в тому, що цю обітницю сказала не людина, а Бог, Який прийняв людську природу, пішов на хрест заради нашого спасіння, помер тілом і воскрес із мертвих.

"В ім’я Отця і Сина і Святого Духа! Дорогі браття і сестри!

Попередні два воскресних дні ми чули Євангельське читання про милість Божу, про Його любов до людини. Наприклад, до блудного сина чи до Закхея, до грішників. І для того, щоб у нас не виникало питання чи помилує Бог усіх, незалежно від того, як вони жили на землі, чи не помилує, і сьогоднішнє євангельське читання свідчить про те, що Бог не помилує всіх, а буде суд, і справедливий суд. 

Те, що буде суд – не треба мати ніякого сумніву. Тому що, коли Христос вознісся на небо, то явились Ангели і сказали, що Він ще прийде у славі. І у сьогоднішньому Євангельському читанні ми чуємо слова самого Бога, що Він прийде у славі судити живих і мертвих. Можна сумніватись у тому, що Суд Страшний буде? Неможливо сумніватись, тому що Бог сказав, Він є Істина. І якщо Він сказав, що прийде судити, значить прийде. А який є доказ, що слова Його правдиві? Людські це слова чи це слова Бога? Це не людські слова, це слова Бога. А те, що це слова Бога, доказом є Його воскресіння. Якщо Він помер і воскрес, значить Він має силу таку, воскресити мертвого, подолати смерть. І тому сумніватись у правдивості слів Ісуса Христа нема ніякої підстави" - відзначив архіпастир. 

Святійший Патріарх пояснив, що головним критерієм, за яким будуть судити людину є любов до Бога і ближніх.

"Але який це буде суд? Суд буде, як ви чули із Євангельського читання, на предмет любові. Ось ті люди, які мають у своєму серці, у своїй душі любов, ті будуть мати вічне блаженне життя. А ті, які не мають любові в душі, не можуть бути там, де знаходяться ті, хто любить. Згадайте притчу Ісуса Христа про людину, яка прийшла на весілля не у весільному одязі. Господар сказав: «Як ти попав сюди не у весільному одязі?». Тобто, як ти, не маючи любові, прийшов до тих, які живуть любов’ю? Нема тобі місця серед цих людей. І як того, не у весільному одязі, господар повелів викинути, так і Господь цих, які не мають любові, скаже: «і підуть вони у муки вічні». І тому, нам треба турбуватись про те, щоб ми мали в душі своїй любов до Бога і ближніх" - закликав проповідник.

Його Святість пояснив, що для досягнення Царства Небесного людині треба мати любов. Іншого шляху немає, бо любити ближнього - це любити самого Господа Бога, Який є Любов.

"Нам, дорогі браття і сестри, треба все робити для того, щоб викинути зі своєї душі ненависть, заздрість, засудження, а дати місце у своєму серці любові. Якщо у нас буде любов і цю любов ми будемо виявляти в ділах, то Царство Небесне, вічне блаженне життя нам забезпечено. Забезпечено, бо так сказав Бог. Любили ближнього – це значить любили самого Господа Ісуса Христа. І як Він сказав: «Там, де господар, там і слуга його буде». Тобто там, де Господь Ісус Христос, там будемо і ми, якщо будемо мати любов. 

Нехай Господь наш Ісус Христос, Своєю Божественною благодаттю, допоможе нам і вселить в наші душі, наші серця Божественну любов, щоб ми отримали вічне блаженне життя" - сказав у своїй проповіді Патріарх.

Завершилося недільне богослужіння молебнем до Пресвятої Богородиці перед Її чудотворною іконою "Несподівана радість", під час якого Патріарх Філарет виголосив молитву за Україну, щоб Господь визволив Батьківщину від нашестя чужинців і подав українському народові мир і Своє благословення.

Цього ж дня, за вечірнім богослужінням, Патріарх Філарет у співслужінні духовенства читав у Володимирському соборі Акафіст Покрову Божої Матері.

Церква.info

B1 2ea431fc043b86080bdadb15edec723d4942013b7cf40c2dd0574cd45f0dc001
B2 788316bf3690e18b26de7499a256808036321480d764decee21355b38eed5f8d
B3 aca999ee49f750f3b9bf83748547d1da859a37d673b52fe27f80beddaef9ee78

Дякуємо! Тепер ви підписані на наші новини