Патріарше богослужіння у неділю 9-ту після П'ятидесятниці
06 серпня
Опублікував диякон Михаїл Омельян
Dsc 0214

6 серпня 2017 року, у неділю 9-ту після П'ятидесятниці та день пам'яті святих мучеників страстотерпців Бориса і Гліба, в день престольного свята Володимирського кафедрального собору, Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет звершив Божественну літургію. 

Напередодні, 5 серпня ввечері, Предстоятель Київського Патріархату відслужив у соборі Всенічне бдіння. 

Його Святості співслужили архієпископ Сімферопольський і Кримський Клімент та духовенство кафедрального собору.

За Божественною літургією Святійший Владика виголосив проповідь на тему євангельського читання, яке утверджує в нас віру в Господа Ісуса Христа:

"Море, яке хвилюється, бурхливе море - це світ, а човен - це Церква. Так ось Церква пливе по бурхливому морю і якщо ми заглибимось в історію, то Церква постійно терпіла різні бурі хвилювання, тобто гоніння на Церкву в часи римських імператорів, які були більше трьох століть. Коли християнство стало дозволеною релігією у Візантійській Римській імперії, тоді піднялася нова хвиля - єресі, які хвилювали Церкву упродовж декількох століть. Затихли єресі - почалася боротьба за владу в Церкві між Заходом і Сходом і привела до того, що Церква розділилася на Православну і Католицьку. Потім в Католицькій Церкві знову почалися хвилювання, почалася боротьба  і така боротьба, що доходила до релігійної війни і все це за владу. Розділилось християнство, але боротьба в Церкві не припиняється і зараз йде та ж сама боротьба. Ось чому наша Українська Церква розділена? Через що? Через владу. Бо Москва хоче володіти Україною, а Російська Церква хоче володіти Українською Церквою і тому йде боротьба ця. Але ця боротьба, на превеликий жаль, йде між християнами" – сказав Патріарх. 

"Сьогодні ми згадуємо пам’ять Бориса і Гліба, страстотерпців і мучеників. За що вони постраждали? Тому що брат їх Святополк, християнин, православний, хотів захопити владу над великим Київським князівством і бачачи в особі своїх братів Бориса і Гліба конкурентів вирішив їх вбити. Вбив Бориса, а потім вбив і Гліба. І виникає питання: ти ж християнин, для чого ти вбив свого брата? Хіба ти не знаєш, що земне має кінець, а вічне життя – безкінечне, але ось ця жадоба влади пересилює любов братню. Так само як і зараз, брати ми українці і росіяни? Брати. Але чого ж ви на братів напали? Вбиваєте братів, хіба ви не знаєте, що ви помрете так чи інакше і предстанете на Суд, але жадоба влади затьмарює розум і людина не розуміє що вона робить.

Але ця боротьба, це хвилювання житейського моря, відбувається в душі кожного із нас. У нас в душі йде така ж сама боротьба, боротьба різних пристрастей, гріховних пристрастей. І з чим ці  гріховні пристрасті боряться? З нашим благочестям, з нашою вірою. Душа сама по природі добра, бо Господь створив людську природу доброю і тому вона по своїй природі хоче добра і підтримує добро, але в той же  час в душі є ось ця гріховність, яку ми успадкували від Адама. І ось між цією гріховністю і добром людської природи і йде боротьюба, і перемагає добро тоді, коли людина має віру, віру в Господа Ісуса Христа. Ось коли Петро вірив, то йшов по воді, а коли засумнівався, то став тонути. Так і ми, коли у нас іде в душі боротьба і ми покладаємо надію на Бога, молимось йому, просимо: "Господи допоможи", то Господь допомагає і ми перемагаємо, перемагаємо наші гріховні пристрасті. А коли ми впадаємо в сумнів, як апостол Петро, то тоді тонемо, тобто підпорядковуємось гріху" – наголосив Предстоятель Київського Патріархату.

"Який треба кожному із нас зробити висновок? Боротьби не уникнути, бо живемо ми в цьому злому, гріховному світі. І тому як бурі  на морі не можна уникнути, так і спокус від цього світу не уникнути, але йти по морю, бурхливому, можна, як йшов апостол Петро, коли мав віру. То якщо ми будемо мати тверду віру на Божу допомогу і покладати надію не на свої сили, а на Божественну благодать, то тоді  будемо йти безбоязно по життєвому шляху і будемо творити неможливе, як апостол Петро неможливе творив, йшов по морю, будучи людиною. Так і ми які б не траплялися у нашому житті спокуси, біди, війни, все одно переможе Господь. Хто втихомирив бурю на морі? Люди? Ні. Господь втихомирив. Нашу цю війну, яка йде на Сході, хто її припинить? Господь припинить. Яким чином? Ми не знаємо яким, але припинить. Але що від нас вимагається? Те, що вимагав Господь від Петра: маловірний, чого ти засумнівався. І Він, Господь і нам каже: українці, чого ви сумніваєтесь в своїй перемозі, чого ви сумніваєтесь? Правда з Вами і Я з вами, то чого ви сумніваєтесь? І тому це євангельське читання утверджує в нас віру в Господа нашого Ісуса Христа, що Він не залишив ні Церкву Свою, не залишає кожну людину, яку Він хоче спасти для вічного життя. Тому ми повинні усвідомлювати це, дякувати Богу за Його милосердя, за Його любов до нас і за Його бажання спасти нас для вічного життя. Йому слава на віки віків" – сказав Патріарх Філарет.

Богослужіння завершилося молебнем до святих страстотерпців Бориса і Гліба, під час якого підносилась молитва за Україну, щоб Господь визволив Батьківщину від нашестя чужинців і подав українському народові мир і благословення.

 

Прес-центр Київської Патріархії

B1 2ea431fc043b86080bdadb15edec723d4942013b7cf40c2dd0574cd45f0dc001
B2 788316bf3690e18b26de7499a256808036321480d764decee21355b38eed5f8d
B3 aca999ee49f750f3b9bf83748547d1da859a37d673b52fe27f80beddaef9ee78

Дякуємо! Тепер ви підписані на наші новини