Патріарше богослужіння у неділю м’ясопусну, про Страшний суд
11 лютого 2018
Опублікував протоієрей Олександр Шмуригін
Dsc 2214

11 лютого 2018 року, у неділю м’ясопусну, про Страшний суд, Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет звершив Божественну літургію у Володимирському кафедральному соборі м. Києва.

Напередодні, 10 лютого ввечері, Предстоятель Київського Патріархату відслужив у соборі Всенічне бдіння. Його Святості співслужили настоятель храму протоієрей Борис Табачек та духовенство собору.

За Божественною літургією, у своїй проповіді на тему євангельського читання про Страшний суд, Патріарх наголосив на тому, що у Богові гармонійно поєднуються безмежна любов і абсолютна справедливість. Любов Божа проявилась у Боговтіленні та Його жертовності, а також у тому, що Бог милує і прощає гріхи. А Божа справедливість виявляється у тому, що Бог прощає гріхи лише тим, хто приносить покаяння і хоче звільнитися від гріхів.

"Дорогі браття і сестри! Преподобний Ісидор Пелусіот, святий отець IV століття, один раз сказав: «Любов без правди – слабкість, а правда без любові - жорстокість». Так от у Богові поєднується, з одного боку, любов безмежна, а з іншого боку, правда, справедливість. 

У чому виявилась безмежна любов Бога до людини? У тому, що Він будучи Богом, Творцем принизив Себе і народився у вертепі і був покладений у яслах. Творець принизив себе, для чого? Для того, щоб визволити людей від гріха і від смерті, і Він це зробив. І, внаслідок Його неймовірного подвигу, Творець висів на хресті, творіння глузувало над своїм Творцем, кажучи: «Якщо Ти Син Божий – зійди з хреста і ми увіруємо у Тебе». Все це терпів Бог із любові до людини. 

У чому виявилась ще любов Божа до людини? Що Він розбійнику, який висів поруч, простив усі гріхи. Мало того, що простив гріхи та ще першим увів у рай. Розбійник, уявляєте собі, першим входить у рай. Про що це свідчить? Це свідчить про безмежну любов, яка забуває, знищує всі гріхи людські. Або візьміть блудницю, яку впіймали в гріху книжники і фарисеї, і привели до Христа, щоб Він засудив її на побиття камінням. Засудив Христос цю блудницю? Ні, а простив їй гріхи і вона виправилась. Також простив другу блудницю, яка прийшла до Нього, плакала, каючись у своїх гріхах, омивала сльозами ноги і витирала волоссям. Гонителя Савла (Павла) простив і зробив великим апостолом. Все це свідчить про те, що любов Божа безмежна, і простягається на всіх і на всі віки. 

Але у той же час любов Божа справедлива. І в чому проявляється справедливість Божа? Що Господь не прощає жодного гріха, якщо людина не кається у цьому гріху. І прикладом такого непрощення є другий розбійник, який теж висів на хресті, і був таким же злодієм, як і той, що був праворуч. Чому ж другого не простив? А тому, що другий не каявся" - сказав у своїй проповіді Предстоятель.

Святійший Патріарх пояснив чому остаточний суд називається Страшним, вказавши, що головним критерієм, за яким будуть судити людину є любов до Бога і ближніх.

"Правда Божа виявляється у тому, що Господь буде судити і судить кожну людину. Кожну людину судить Бог і на землі, і після смерті. На землі судить, коли карає за гріхи. І ви можете привести безліч прикладів, коли на ваших очах Господь грішника карає. Правда Божа виявляється в суді, після смерті кожної людини. Бо там теж суд іде, виявляється справедливість Божа по відношенню до кожної людини, але це не є остаточний суд. Є два суди: тимчасовий – після смерті, і остаточний – вкінці світу. І цей суд остаточний називається Страшним. Чому він страшний? А хіба перший суд після смерті, якщо людина попадає у пекло, це не страшно? Страшно, але цей суд не називається страшним, а той називається страшним. Тому що після першого суду можуть бути зміни, зміни через молитву Церкви, через Божественну Євхаристію, в якій омиваються гріхи померлих через опущення часток від просфори у Кров Христову, відпускаються гріхи померлих. А після Страшного суду цього вже не буде. І хто буде засуджений на вічні страждання, коли він уявить, що це є вічність без перемін – оце є страшним. Тому суд і називається Страшний, що він незмінний вже. Будуть судиться Богом на Страшному суді і праведні і грішні. Всі будуть підлягати суду. Але що буде виправданням на Страшному суді для одних і що буде причиною засудження для других? Не віра, а любов. Ось якщо людина має у своєму серці, розумі, у своїй істоті любов, то вона не буде засуджена на вічні страждання. І ви сьогодні у євангельському читанні чули, у чому виявляється ця любов. У тому, що треба відвідувати хворих, ув'язнених, допомагати бідним, і цю любов Бог приймає як любов до Нього. Не як до людини, якій ми допомагаємо, а як до Нього Самого. Тому праведники і кажуть: «Господи, а коли ми зробили Тобі це?» Він каже: «Якщо ви зробили для ближнього, то це означає, що ви зробили для Мене" - відзначив проповідник.

Патріарх Філарет також пояснив, чому любов має таке вирішальне значення у справі людського спасіння: "Чому любов має таке велике значення? А тому, що Царство Небесне, Царство Боже – це є Царство любові, Бог Сам є Любов. І ті люди, які в Його Царстві, теж повинні мати ту ж саму любов. Якщо ти маєш у серці любов, то ця любов є надією на те, що ти будеш у Царстві Небесному вічно. А якщо у тебе немає любові, то як ти можеш жити, існувати серед люблячих? Згадайте притчу Ісуса Христа, який сказав людині, яка прийшла на весілля не у весільному одязі. Він сказав: «Чоловіче, як ти зайшов сюди не маючи одежі?» Це одне й те саме, що сказати: «Як ти не маючи любові прийшов туди, де люблять?». І висновок із цього нам треба робити такий, що будь-який гріх Богом не прощається, якщо людина не кається в ньому. Це ми повинні твердо знати. Але Бог, по своїй любові, прощає будь-який гріх, в якому людина кається" - наголосив Святійший владика.

Святійший Патріарх закликав вірян  змінювати своє життя, приносячи покаяння, щоб досягти Царства Небесного.
"Тому, дорогі браття і сестри, перед Великим постом ми повинні уяснити собі і мати на увазі безмежну любов Божу, справедливий суд і обирати між цим покаяння, каятись у скоєних гріхах. Не виправдовувати себе, а засуджувати себе всередині, щоб ми самі себе засудили, а не чекати, коли Господь засудить. Якщо ми себе засудимо і звернемось до Бога: «Помилуй мене, Господи», то Господь простить нам всі наші провини і дарує нам Небесне блаженне життя" - завершив Патріарх. 

Завершилося недільне богослужіння молебнем до Пресвятої Богородиці перед Її іконою "Несподівана радість" під час якого Патріарх Філарет виголосив молитву за Україну, щоб Господь визволив Батьківщину від нашестя чужинців і подав українському народові мир і Своє благословення.

Прес-центр Київської Патріархії

B1 2ea431fc043b86080bdadb15edec723d4942013b7cf40c2dd0574cd45f0dc001
B2 788316bf3690e18b26de7499a256808036321480d764decee21355b38eed5f8d
B3 aca999ee49f750f3b9bf83748547d1da859a37d673b52fe27f80beddaef9ee78

Дякуємо! Тепер ви підписані на наші новини